Výživa
Význam stravy pro lidské zdraví je nepochybný. Strava by měla být čistá, pestrá a ne hlenotvorná (například kravské mléko a výrobky z něj vytvářejí velký potenciál pro oslabení sleziny a následnou tvorbu hlenů). Důležitá je pravidelnost a klid při jídle. Dále přihlížíme při tvorbě jídelníčku také na roční období.
Na jaře, kdy vládne prvek dřeva, směřuje energie přírody vzhůru. Strava by měla být nejlehčí v roce. Játrům, jejichž elementem je právě dřevo, pomáhá v tomto období sladká a pikantní chuť, kyselá chuť je vyživuje. Je dobré omezit příjem slaných a tučných potravin. Jídlo se má vařit kratší dobu. Mezi doporučené potraviny patří mátový čaj s medem, řeřicha, vojtěška, cibule, zázvor, křen.
V létě je dobré jíst pestrobarevně a zařadit do jídelníčku syrovou zeleninu. Omezujeme tuky a sůl. Nedoporučuje se ochlazování ledovými nápoji, výrazně se tím oslabuje slezina. Naopak se má pít zelený čaj nebo teplá voda. Jíst by se měly obilniny a luštěniny, listový salát, špenát a červená řepa. Z koření je doporučené oregano a muškát.
V čínské dietetice, jakož i v celé staré čínské filozofii patří mezi roční období i tzv. pozdní léto. V této době přechází Jang v Jin. Patří elementu země a orgánu slezině. Slezina nemá ráda vlhko, vyhýbáme se proto mléčným výrobkům kravským a zařadíme raději kozí. Naopak slezinu a celý střední zářiči dobře podpoříme konzumací kukuřice, rýže, brambor a jáhel. Dále se doporučuje mrkev, zelí a také tofu.
Na podzim se čchi stahuje dovnitř a dolů. Vzhledem k vytváření zásob na zimu je dobré zařadit potraviny bohatší na čchi. Abychom se vyhnuli převaze sucha v organizmu, jíme více houby, ořechy a semena. Doporučuje se nakládaná zelenina, kroupy, jáhly a rýže. Je dobré delší vaření jídla.
Zima je obdobím klidu, meditace a rozjímání. Mělo by se chodit brzy spát. Nedoporučují se ostrá a kořeněná jídla, která vytahují Jang na povrch. Naopak se doporučují potraviny podporující Jin, tedy hořké a slané. Hodně obilí, polévky, sušená a nakládaná zelenina a ovoce. Na podporu Jangu (prohřátí organizmu) se doporučená strava obohatí kořením, jako je hřebíček, fenykl, zázvor, anýz a skořice.
Každá potravina má stejně jako každá bylina svou povahu, chuť a tropismus. Podle toho volíme vhodné potraviny v souvislosti s obrazem nemoci, který potřebujeme obrátit směrem ke zdraví.